Breaking News
Home / Православље / Црква / СПЦ прославља Богојављење – бројни обичаји и вјеровања

СПЦ прославља Богојављење – бројни обичаји и вјеровања

 

 

Српска православна црква и њени вјерници славе Богојављење – празник установљен на спомен Христовог крштења и објављивање Богочовјека. Један је од 15 највећих хришћанских празника.
 

Данашњи празник обиљежава се у спомен на догађај када је Исуса Христа на ријеци Јордан крстио Јован Крститељ који је крштава људе, припремајући их тако за долазак Месије.

Предање каже да је Јован препознао Месију у Исусу који је дошао на Јордан да се крсти, а јеванђелисти су записали његове ријечи: „Ти треба мене да крстиш, а ти долазиш мени“.

Богојављење је један од највећих хришћанских празника, јер се сматра да су се у тренутку крштења први пут заједно појавили Отац, Син и Дух Свети, чиме је први пут објављена тајна Свете Тројице који су постали симбол вјере.

Дух Свети је у облику свјетлосног голуба, како је записано, слетио на главу Сина Божијег, а потом су се небеса отворила и чуо се глас Бога Оца: „Ово је син мој љубезни који је по мојој вољи“.

Исус Христос живио је овоземаљски живот још три године послије крштења, испунивши своју мисију искупљења људског рода од прародитељског гријеха.

Многи народни обичаји и вјеровања се односе на Богојављење. На овај дан освештава се вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тијела.

 

 

Сматра се љековитом и заштитом од нечистих сила и чува се у кућама. Хришћанство учи да се богојављенска водица никада не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога.

Данас се поздравља речима: „Бог се јави“ или „Христос се јави“, а отпоздравља са „Ваистину се јави“.

Без обзира на то у који дан падне, на Богојављење се никада не пости. Некрштени дани, започети на Божић, завршавају се овим даном.

Аутор: РТРС

About admin

Check Also

Коњиц: Засметала застава Републике Српске на православној цркви (ВИДЕО)

  На Дан Републике Српске у Коњицу на православној цркви Светог Василија Великог застава Републике …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *