Home / Актуелности / БиХ / Срби из ФБиХ да спријече отимање имовине – осигурана правна помоћ и информације (ВИДЕО)

Срби из ФБиХ да спријече отимање имовине – осигурана правна помоћ и информације (ВИДЕО)

 

У Београду је представљен рад Канцеларије за правну помоћ Србима који полажу право на некретнине у Федерацији БиХ као и портал Српска земља.

Срби из Федерације сада се могу лакше информисати о својим правима и активно укључити како би спријечили да им кантоналне и федералне власти, без њиховог знања, у нетранспарентном поступку успоставе нових земљишних књига, трајно одузму имовину.

Потписан је и споразум између Комесеријата за избјеглице Републике Србије и Одбора за заштиту права Срба из Федерације.

На разне начине покушава се присвојити српска имовина у Федерацији БиХ због чега су Срби до својих права годинама борили сами против система. Отварањем Канцеларија у Београду Срби ће добити правну помоћ за остваривање својих права у Федерацији БиХ и враћање имовине која им припада. Ускоро се очекује отварање канцеларије и у Новом Саду.

 

 

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је да вјерује да ће заједничко дјеловање подићи видљивост значаја заштите имовинских права Срба поријеклом из ФБиХ у току процеса усклађивања података о непокретностима у том ентитету и допринијети заштити њихових имовинских и осталих права.

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Милимир Вујадиновић указао је да је више од пола милиона људи насилно расељено са простора ФБиХ, а да Србија, која је увијек за њих била уточиште, сад преко својих институција покушава да им помогне.

Власти Федерације на базброј префидних начина отимају српску имовину. Један од главних начина је заташкавање информација.

Вршилац дужности директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије Арно Гујон указао је да данас око 400.000 Срба полаже право на некретнине у ФБиХ.

– Апелујем да сви Србе широм света провере да ли земља њихових предака и даље носи име њихових породица. Са наше стране ми ћемо наставити да се заједно боримо за поштовање основних људских права и права Срба на своју имовину – рекао је Гујон.

 

 

Комесар Комесаријата за избеглице и миграције Србије Владимир Цуцић рекао је да у преко 60 од 79 општина у ФБиХ не постоје никакви регистри и позвао насљеднике да заштите коријен да би знали ко су и одакле су.

У тој борби велика подршка биће и портал Српска земља /srpskazemlja.org/ који поред информација о законима који важе у Федерацији БиХ, доноси конкретна објашњења како се изборити за своја права. Ту су и важећи формулари, што битно олакшава борбу са бирократијом.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић, који је и координатор рада канцеларија за правну помоћ Републике Српске, рекао је установљено да је највећи проблем Срба у ФБиХ то што нису проведене оставинске расправе.

Наглашено је да без обзира што је прошао рок током којег је вршена хармонизација, сваки Србин који је на тај начин остао без имовине, може поднијети захтјев за исправку и то по уптству и обрасцу који се налазе на порталу Српска земља.

Аутор: РТРС

About admin

Check Also

Српски логораши први пут у Њујорку – и Срби били жртве рата у БиХ

  Осам српских логораша данас је пред више десетина земаља чланица УН говорило у сједишту …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *