Home / ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ / ТУЖНА ПРИЧА О ПЕТРУ И ПАВЛУ ИЗ KОЊИЦА

ТУЖНА ПРИЧА О ПЕТРУ И ПАВЛУ ИЗ KОЊИЦА

 

 

 ТУЖНА ПРИЧА О ПЕТРУ И ПАВЛУ ИЗ KОЊИЦА -живот још не окусише а задеси их смрт

 
Браћа Петар и Павле Голубовић имали су тек 7, односно 5 година, када су у јулу 1992. убијени заједно са својим родитељима. Звјерства попут овог можда би била заборављена да нема оних који их се сјећају и осуђују.

Обрис два ђечака на хладном црном камену. Окренути леђима, загрљени. Одлазе. Одлазе негђе гђе је мање мрака и зла него што су га искусили на овом свијету.

Браћа Петар и Павле Голубовић имали су тек 7, односно 5 година, када су их почетком јула 1992. године, заједно са родитељима, угледним Србима из Kоњица, професорима Ђуром и Властом, из стана извели припадници Специјалних јединица полиције под контролом тадашњих градских власти. Одвезли су их неколико километара од стана и под окриљем ноћи стријељали. Без осуде, без објашњења, без разлога.

 

 

 

Петар, неким чудом, није био погођен, па је, након што су убице отишле, покушао потражити помоћ. Наводно се обратио полицији, која је исте убице обавијестила да је један ђечак преживио. Вратили су се и ‘довршили’ посао.
„Има и страшнијих прича, али та ми је пред кућом, па ме више боли, а таквих прича је Босна пуна”, каже за Анис Kосовац, Kоњичанин који је одлучио поставити спомен-капију у знак сјећања на, како каже, “два плавушана из комшилука”. За злочине над српским становништвом на подручју Опћине Kоњиц послије рата је ухапшено 13 бивших припадника Армије РБиХ и МУП-а из Kоњица.

Првооптужени је био Миралем Мацић, оптужен, између осталог, и за смрт ђечака Петра и Павла Голубовића. За убиство породице Голубовић, Мацић је осуђен на 12 година затвора. По одслужењу казне поново је ухапшен по новој оптужници за убиство цивила српске националности у Kоњицу, након чега са Тужитељством БиХ склапа споразум о признању кривице и свједочењу о другим злочинима на подручју Kоњица током рата од 1992.-1995. године. Прије почетка новог судског процеса, Мацић је умро у затвору, у јануару 2012. године.

извор алмир муратовић

/crnibombarder.com/

 

About admin

Check Also

ПОКОЈ ДУШИ ПОРОДИЦИ ГОЛУБОВИћ, ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ

  ПОКОЈ ДУШИ ПОРОДИЦИ ГОЛУБОВИћ… ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ  У ноћи између 1 и 2. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *