Home / Православље / Традиција / Домаћинима који данас обиљежавају Kрсну Славу Светог Јована Kрститеља , портал Срби из Kоњица упућује искрене честитке!

Домаћинима који данас обиљежавају Kрсну Славу Светог Јована Kрститеља , портал Срби из Kоњица упућује искрене честитке!

 

Српска православна црква и верници данас славе светог Јована Kрститеља, последњег великог пророка који је не само најавио, већ и видео очекиваног месију. Јовањдан, како се у народу још зове данашњи празник, увек се слави 7. јануара по јулијанском, односно 20. јануара по грегоријанском календару.
Данашњи датум као крсно име Светог Јована црква је одредила у односу на Богојављање јер је 19. јануара Јован крстио Исуса у реци Јордан – управо због тога он је „крститељ”. Оно „претеча” остало је из давнијих времена јер се веровало да је Јован најавио Исусов долазак.

Свети Јован је међу Србима нарочито поштован. Већ вековима постоји обичај да, када од некога нешто покушавате да измолите, молбу “појачате” реченицом: “Kумим те Богом и Светим Јованом”.

 

 

Такође, на данашњи дан људи се одвајкада братиме и куме јер се Свети Јован сматра узором најбољег карактера и поштења, па ће чувати и благословити оваква пријатељства и искрене везе.

Позната је и народна изрека: „Над Јованом вишег и прибранијег нема”.

На овај дан, верује се, треба опрати иконе. Наиме, веровање каже да се данас иконе износе из кућа и перу, односно бришу крпом поквашеном светом водом. Верује се да ће се оном ко то не уради, те године одузети руке и ноге.

 

 

Верује се да Свети Јован стоји на струги Јовановој тј. на улазу у загробни живот и пропушта душе умрлих. Сматра се заштитником певача, музичара, кројача, кожара, крзнара, вунара, ременара, гостионичара, ножара, брусача, затвореника, осуђених на смрт, узгајивача птица, оболелих од епилепсије, Малте, Јордана и великог броја градова широм света.

Свети Јован је, према предању, умро када му је било више од 100 година. До тада је многе преобратио у хришћанство, а његова главна парола: „Волите један другог“ постала је једно од главних начела хришћанства које се сачувало до данашњих дана.
Т.Г.

 

Домаћинима који данас обиљежавају Kрсну Славу Светог Јована Kрститеља ,

портал Срби из Kоњица упућује искрене честитке!

About admin

Check Also

Храмовна слава у Коњицу (ФОТО)

  Слава наше цркве св. Василије Велики хвала свима који су са нама подјелили радост …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *