Home / Православље / Традиција / Danas je Veliki petak: Pored farbanja jaja, prate ga još neki običaji

Danas je Veliki petak: Pored farbanja jaja, prate ga još neki običaji

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki petak, znak sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti.

Ovo je dan velike žalosti u hrišćanstvu, i treba se uzdržavati od veselja i proslava. Danas se takođe farbaju i uskršnja jaja.

 

Prvo spremljeno jaje farba se u crvenu boju. To je čuvaruća koja se čuva do sledećeg Uskrsa, a čuvarkuću iz prethodne godine treba zakopati u zemlju kako bi donela sreću domaćinima kuće.

 

Farbanje uskršnjih jaja je jedan od najstarijih običaja u hrišćanstvu, a legenda kaže da je nastalo nakon dolaska Marije Magdalene u Rim. Ona je prilikom tog putovanja posetila cara Tiberija i donela mu na poklon jaje crvene boje.

FOTO:

Na ovaj dan pravoslavni vernici poste na vodi, dok monasi u manastiru ne jedu ništa ceo dan. Uz to je strogo zabranjeno danas piti vino, jer ono je simbol nevino prolivene krvi Isusa Hrista.

 

A pored farbanja jaja, što je najrasprostranjeniji običaj, u pojedinim krajevima zemlje postoji verovanje da se treba umiti vodom donesenom sa jezera ili reke, jer će ona odneti sve bolesti iz tela.

Uz to, negde se danas devojčicama vezuje kosa pod vrbom, kako bi brže rasla i bila snažna cele godine.

T.G.
blic.rs

About admin

Check Also

Српска православна црква и вјерници прослављају Бадњи дан

Српска православна црква и вјерници прослављају Бадњи дан, припремајући се за најрадоснији хришћански празник Рођење …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *