Home / Pravoslavlje / Tradicija / Danas su Detinjci, i svi roditelji treba da VEŽU DECU! A iza toga krije se ČAROBNA SIMBOLIKA!

Danas su Detinjci, i svi roditelji treba da VEŽU DECU! A iza toga krije se ČAROBNA SIMBOLIKA!

Danas su Detinjci, narodni praznik koji uvek pada u treću nedelju pred Božić, i za ovaj dan vezuje se jedan sasvim neobičan događaj.

Naime, svi roditelji bi, prema narodnom verovanju, ovog jutra trebalo da deci vežu noge kaišem, kanapom ili nečim sličnim. Kada ih roditelji vežu, deca bi trebalo da im daju neku sitnicu, unapred pripremljeni poklon. Time deca simbolično otkupljuju svoju slobodu, pa u zalog mogu da daju i najobičniju bombonu, svi roditelji će je sa ljubavlju prihvatiti.

 

Pod decom se, prema ovom običaju, podrazumevaju sva deca uključujući tu i bebe, ali i odrasla deca koja još uvek nisu stupila u brak pa žive u roditeljskoj kući.

Iako ovo možda deluje divljački, to vezivanje ima predivnu simboliku jer te veze simbolišu slogu, mir i međusobno poštovanje. Takođe, ovaj ritual vezivanja služi i tome da se demonima pokaže da je sve u toj kući na svom mestu, odnosno „vezano“ i da tu nema mesta za nečastivog.

Zato, roditelji, danas vežite nožice svojoj deci i uživajte sa njima u današnjem prazniku!

T.G.
blic.rs

About admin

Check Also

Danas Lazareva subota

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu, uspomenu na posljednje čudo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *