Home / Pravoslavlje / Domaćinima koji danas obilježavaju Krsnu Slavu Svetog Jovana Krstitelja , portal Srbiizkonjica.com upućuje iskrene čestitke!

Domaćinima koji danas obilježavaju Krsnu Slavu Svetog Jovana Krstitelja , portal Srbiizkonjica.com upućuje iskrene čestitke!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave spomen na Svetog Jovana Krstitelja, poslednjeg velikog proroka koji je ne samo najavio, već i video očekivanog mesiju.

U narodu se ovaj praznik zove i Jovandan, i posle Nikoldana i Đurđevdana je najveća krsna slava kod Srba.

Praznik Sveti Jovan kog 20. januara slavi Srpska pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj, jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak. Ovaj praznik slavi se više puta u godini: 7. jula – Ivanjdan – rođenje Svetog Jovana, 11. septembra – Usekovanje glave i 6. oktobra kada se obeležava svetiteljevo začeće.

 

Sveti Jovan se smatra zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta.

Na današnji dan se ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

Pored svega toga, na današnji dan posebno se slavi dan kumstva i pobratimstva.

 

Ove dve značajne duhovne vrednosti su oličene u svetom Jovanu, kumu božijem. U narodu se smatra da je duhovno srodstvo jače od onog po krvi i mleku, zato je sveti Jovan posebno poštovan ne samo u obredima već i u kletvama i zakletvama, pa odatle potiče i izreka „Kumim te Bogom i Svetim Jovanom“.

blic.rs

About admin

Check Also

Običaji na Veliki petak

Danas je Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista. Ovo je najtužniji dan za sve hrišćanske vernike, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *