Home / Удруженја Коњичана / Удружење Kоњичана Републике Српске / Novi projekat Udruženja Konjičana u Republici Srpskoj Monografija o stradanju Srba iz Konjica u Prvom svetskom ratu

Novi projekat Udruženja Konjičana u Republici Srpskoj Monografija o stradanju Srba iz Konjica u Prvom svetskom ratu

Zoran Pologoš, predsednik Udruženja Konjičana u Republici Srpskoj, na pomenu nastradalim Srbima iz Konjica u Gacku 2. maja obelodanio je odluku ovog Udruženja da kreću u novi projekat i vrlo obiman posao. Radiće se monografija o stradanju konjičkih Srba u Prvom svetskom ratu. Tako ovo Udruženje, osnovano pre dve godine, za kratko vreme podiže u Gacku spomenik nastradalim Srbima iz Konjica u minulom građanskom ratu, i postade prava adresa za okupljanje našog naroda iz konjičkog kraja. Sad kreće u još jedan poduhvat, priprema knjigu o stradanju naših sunarodnika u Prvom svetksom ratu, koja će biti najveći duhovni spomenik našem rodu i narodu.

Prvi put, posle sto godina, napisaće se knjiga o životu naših sunarodnika pod Austrougarskom i njihovo stradanje u okupatorskim kazamatima i na bojištima. Međutim, mnogi su zarobljeni od Rusa ili su im prebegli i tako u Odesi u Ukrajini stupili u Prvu srpsku dobrovoljačku diviziju. Stigli na Solunski front i odtale u pobedonosnom jurišu krenuli ka Srbiji oslobađajući sela i gradove. Do polovine novembra 1918. oslobodili su Vojvodinu, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku.

Posao na izradi monogarfije treba da se završi do septembra iduće godine, kada će biti promovisana u čast 100. godišnjice ulaska Srpske oslobodilačke vojske u Hercegovinu.

Udruženje je donelo odluku da urednik monografije bude Sreten Jakovljević, novinar i publicista, autor dve knjige iz publicistike, više naučnih i stručnih radova, od toga i dva naučna rada iz istorije u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu. Predsednik Organizacionog odbora je Zoran Pologoš. U izradi ove monografije biće uključen veliki broj Srba iz Konjica.

Takođe na nivou Hercegovine, u Republici Srpskoj, priprema se izdavanje monografije o učešću Hercegovaca dobrovoljaca u srpskoj i crnogorskoj vojsci u Prvom svetskom ratu. I ova publikacija će se promovisati krajem iduće godine u čast 100. godišnjice ulaska srpske oslobodilačke vojske u Bosnu i Herecgovinu.

Izvor STARA HERCEGOVINA

About admin

Check Also

Удружење Kоњичана Републике Српске у Нишу уручило захвалнице докторима Бошковићу, Чакаловићу, Љубеновићу и Радовановићу

Удружење Kоњичана Републике Српске у Нишу уручило захвалнице докторима Бошковићу, Чакаловићу, Љубеновићу и Радовановићу за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *