Home / Актуелности / БиХ / U Luci otkrivanje spomenika herojima i stradalnicima iz Konjica i Nevesinja

U Luci otkrivanje spomenika herojima i stradalnicima iz Konjica i Nevesinja

U porti Hrama Uspenja presvete Bogorodice u Luci, sutra, na Vaskršnji utorak biće otkriven Spomenik za poginule borce i stradale civile u posljednjem Otadžbinskom ratu u zoni odgovornosti Druge lake pješadijske brigade i ubijene civile u opštini Konjic. Na Spomen obilježju ispisana  su imena 207 poginulih boraca i 109 civila. Vjera, sloboda i hrabrost bili su oličenje ovih stradalnika.

Sveta liturgija u Hramu Uspenja presvete Bogorodice na Vaskršnji utorak počeće u 9 časova. Najavljeno je da će osvještanje Spomen obilježja sa početkom 11 časova obaviti vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom Eparhije. Nakon bogosluženja i obraćanja zvaničnika  delegacije će položiti vijence. Očekuje se prisustvo crkvenih velikodostojnika, predstavnika republičke i opštinske vlasti, članova porodica poginulih, ratnih komandanata, saboraca i gostiju.

Zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih prilika završni dio svečanosti sa kulturno-umjetničkim programom i uručenjem zahvalnica donatorima biće odražan u restoranu „Milanović“ na Kilavcima.

Druga laka pješadijska brigada tokom rata imala je zonu odgovornosti od oko 70 kilometara, od Živanjskog dola do Ljubine na konjičko – nevesinjskom ratištu.

Izrasla je iz Prvog odreda srpske teritorijalne odbrane koji je formiran od mještana Boraka i okolnih sela i dobrovoljca koji su priskočili u pomoć prognanom srpskom stanovništvu iz Konjica. Brigada je držala težak teren u nepravilnom borbenom rasporedu, ali je čitavog rata bila na visini zadatka. Po svojoj polnoj i starosnoj strukturi bila jedinstvena u Hercegovačkom korpusu, pošto je u njenom sastavu bilo 250 žena i veliki broj golobradih mladića, ali i ljudi u poznoj životnoj dobi.

Dejton je izbrisao zonu odgovornosti Druge lake brigade, ali uspomene na ovu specifičnu vojnu formaciju ni poslije 25 godina ne blijede.

Spomen obilježje u Luci trajno će podsjećati buduće generacije na hrabrost i odlučnost da se brani sloboda i dostojanstvo.

IZVOR: RADIO NEVESINJE

About admin

Check Also

Ни послије 27 година нико није осуђен за злочине над Србима у Брадини (ФОТО)

  У Брадини код Коњица данас је обиљежено 27 година од злочина који су над …

One comment

  1. Kao da ove dvije ploče na kojima su ispisana imena poginulih boraca 2. lake pješadijske brigade (Konjičke) simbolično pokazuju sukob koji tinja između izbjeglih Srba iz Konjica. Čak se nije mogao ni jedan spomenik da podigne, ali…
    Iako sam zagovornik jednog spomenika, ne smatram lošim što je podignut i ovaj spomenik u Luci. Jedina manjkavost je što će na tom mjestu mali broj Srba iz Konjica doći da zapali svijeću, pomoli se Bogu za pokoj duša svojih stradalih. Ma kako to nekome izgledalo jeretički, na spomenik se treba zaputiti bez da put prema Luci ne vodi nigdje, izuzev prema Boračkom jezeru.
    Nažalost naš inat je još jednom pokazao svoju negativnu stranu.
    Pozdrav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *