Home / Православље / Црква / Vladika Grigorije izabran za episkopa frankfurtskog i sve Njemačke

Vladika Grigorije izabran za episkopa frankfurtskog i sve Njemačke

Beograd – Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/ izabrao je dosadašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija za episkopa frankfurtskog i sve Njemačke.

Za episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog izabran je jeromonah Dimitrije Rađenović, nastojatelj manastira Duži, objavljeno je na sajtu SPC.
U saopštenju sa redovnog zasjedanja, održanog od 29. aprila do 10. maja, u Pećkoj patrijaršiji i Beogradu, navodi se da je Sabor odlikovao episkopa banjalučkog Jefrema ordenom Svetog kralja Milutina.

Sabor je za episkopa osječkopoljskog i baranjskog izabrao igumana Heruvima /Đermanovića/, nastojatelja manastira Daljska Vodica, a za episkopa buenosajreskog i južnocentralnoameričkog izabran je dosadašnji vikarni episkop dioklijski Kirilo /Bojović/.

Za vikara Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja izabran je arhimandrit Stefan /Šarić/, nastojatelj Hrama Svetog Save na Vračaru sa titulom episkop remezijanski, a za vikara mitropolita crnogorsko-primorskog izabran je arhimandrit Metodije /Ostojić/, iguman Manastira cetinjskog sa titulom episkop dioklijski.

Za vikara episkopa bačkog izabran je arhimandrit Isihije /Rogić/, namjesnik manastira Kovilj, sa titulom episkop mohački.

U Svetom Sinodu prestao je mandat episkopima zvorničko-tuzlanskom Fotiju i žičkom Justinu, koji ostaju članovi zamjenici, a za nove članove su, na prijedlog patrijarha srpskog Irineja, izabrani episkopi šumadijski Jovan i bački Irinej.

Sabor je na redovnom zasjedanju konstatovao da su odnosi SPC sa sestrinskim pravoslavnim crkvama besprijekorni, u duhu jedinstva i ljubavi, “uz žalosni izuzetak ponašanja Rumunske pravoslavne crkve” i “besmislene inicijative Bugarske patrijaršije da se nezvano i nekanonski umiješa u pitanje rješavanja statusa raskolničke žMakedonske pravoslavne crkvež”.

“Konstatovano je da su odnosi sa Rimokatoličkom crkvom, crkvama Reformacije i ekumenskim organizacijama korektni i konstruktivni, što, nažalost, ne važi za odnose sa Hrvatskom biskupskom konferencijom u kojoj, osim dobronamjernih biskupa koji djeluju u duhu Drugog vatikanskog sabora, postoji, nažalost, i dobar broj biskupâ neprikrivene proustaške orijentacije i ustašoidne retorike”, navodi se u saopštenju.

Sabor je izrazio nadu “da će oni prvi izvršiti veći uticaj na hrvatske rimokatoličke vjernike nego ovi drugi”.

Kako se ističe, naročito je alarmantna situacija u Crnoj Gori, gdje “državni aparat vodi diskriminatorsku kampanju protiv zakonite Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, favorizuje beznačajnu sekticu Miraša Dedeića, te istovremeno vrši stalni pritisak na srpski narod pokušavajući da mu nametne crnogorstvo kao nacionalni identitet”.

Konstatuje se da su albanski ekstremisti sve provokativniji, da djeluju ne samo na Kosovu i Metohiji nego i u Eparhiji vranjskoj /Preševo/, a da “rumunski propagandisti intenziviraju svoje djelovanje protiv kanonskog poretka Crkve u eparhijama timočkoj i braničevskoj”.

Opšta je konstatacija Sabora da je sve više problema po eparhijama – drastično se smanjuje broj stanovnika u seoskim sredinama, pa tako i broj vjernika. “Bijela kuga hara svugdje, tako da nam prijeti demografska katastrofa”, upozorava Sabor SPC.

Sabor je izrazio punu solidarnost u “sastradalnoj bratskoj ljubavi sa mučeničkom sestrinskom Crkvom u Ukrajini, izloženom najgrubljem gonjenju od sadašnjeg režima u Kijevu”.

Na zasjedanju je odlučeno da se, u okviru priprema za proslavu 800 godina samostalnosti SPC, ove godine obilježi i 1.000 godina od osnivanja Ohridske arhiepiskopije.

Sabor je pozdravio pravosnažnu odluku Velikog savjeta Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom se konstatuje da su vlasti Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije prekršile međunarodnu konvenciju o ljudskim pravima i slobodi vjere i savjesti odbijajući da registruju kanonsku Ohridsku arhiepiskopiju.

Na zasjedanju, na kojem su učestvovali svi eparhijski arhijereji SPC,
Sabor je razmotrio prispjele prijedloge, primjedbe i dopune na nacrt novog Ustava SPC.

Sabor je odlučio da sve arhijereje zamoli da Svetom Sinodu dostave svoja zapažanja o tom nacrtu najkasnije do 1. novembra kako bi ih saborska Komisija za Ustav razmotrila i da bi Sabor iduće godine mogao da se izjasni o tome.

Sena

About admin

Check Also

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ПАРОХИЈИ КОЊИЧКОЈ ЗА ПЕРИОД 01. ЈУЛА 2019.ГОД. – 31. ЈУЛА 2019.ГОД.

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ПАРОХИЈИ КОЊИЧКОЈ ЗА ПЕРИОД 01. ЈУЛА 2019.ГОД. – 31. ЈУЛА 2019.ГОД.   …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *