Home / ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ / KONJIČANI NA GATAČKOM SPOMEN OBILJEŽJU SVOJIH STRADALNIKA

KONJIČANI NA GATAČKOM SPOMEN OBILJEŽJU SVOJIH STRADALNIKA

KONJIČANI NA GATAČKOM SPOMEN OBILJEŽJU SVOJIH STRADALNIKA 

 

Nakon sinošnjeg skupa Udruženja Konjičana RS u Trebinju, na kome je sakupljeno 3.000 maraka za dovršetak radova na hramu Svetog Vasilije Velikog u Konjicu i pomoć obojeloj djeci, danas su se nekadašnji stanovnici ovog sjevernohercegovačkog grada okupili u Gacku, gdje su položili cvijeće i zapalili svijeće na Spomen obilježju, podignutom u znak sjećanja na 383 srpske žrtve iz Konjica, stradale u proteklom ratu. 

 

„Od toga broja je 167 boraca, 136 civila, 24 poginula na području Republike Srpske, 35 logoraša, 9 dobrovoljaca i 12 pripadnika drugih brigada koji su stradali u zoni odgovornosti Druge lake pješadijske brigade“, podsjetio je, nakon parastosa i opijela koja su služila tri sveštenika, predsjednik Udruženja Konjičana RS Zoran Pologoš, i sam invalid iz proteklog rata.

 

On je podsjetio da su konjički Srbi hrabar narod, koji je vanljudskim naporima uspio odbraniti svoju vjekovnu teritoriju, ali su je, nažalost, Dejtonskim mirovnim sporazumom, morali prepustiti Federaciji BiH.

 

Pologoš je podsjetio i da su konjički srpski civili u proteklom ratu preživjeli veliku golgotu, pa je u selu Bradina stradalo 88 ljudi, za šta još niko nije pravosnažno osuđen, ali i u selu Blace i mnogim drugim mjestima.

 

Jovan Kuljanin iz Bradine, koji danas živi u Bileći, ovom je prilikom izrazio tugu što još nema kazne za svirepi zločin koji je najstradalnijoj porodici Kuljanin, ali i svim drugim Konjičanima, počinjen u vrijeme proteklog rata.

 

„Pokrenut je postupak za utvrđivanje odgovornosti određenih ljudi iz Konjica i neki su osuđeni u Hagu, ali, i pored državnih pravosudnih institucija, mnogi zločini su ostali još nekažnjeni“, kazao je Kuljanin.

 

Njegov zemljak Slavko Ninkov kaže da je u Konjicu izgubio preko 15 članova familije, među kojima i oca, dva strica, dva brata od strica, strinu, ujaka, tektku, ali je, dodaje, zahvalan Eparhiji Zahumsko hercegovačkoj i svim dobrim ljudima koji odobriše da se u Gacku sagradi Spomen obilježje gdje se može doći i u znak sjećanja pomoliti se za duše ovih mučenika.

 

„Bradinu, Bijelu, Borke, Blace, obilazimo uglavnom kada su velike službe u pitanju, ali nam ovo Spomen obilježje dođe zamjena za odlazak na sva ova stradalna mjesta, gdje se molimo i za pokoj njihovih duša, ali i za pravdu koja nekako sporo dolazi kada su u pitanju srpske žrtve“, dodaje Ninkov

 

Pozivajući se na jevanđeoske propovijedi „da nema veće ljubavi i većeg djela nego kad neko položi život svoj za prijatelje svoje“, paroh konjički, jerej Milan Bužanin je ovom prilikom istakao da za takvu žrtvu nema adekvatnih riječi, a Spomen obilježje je samo mali znak zahvalnosti.

 

„Ovi naši najmiliji koje danas pomenusmo u svetoj molitvi – sigurno su zajedno sa Gospodom, u Carstvu nebeskom, gdje u ove vaskršnje dane čekaju vaskrsenje, jer su pokazali veliku hrabrost, osvjetlavši obraz naše republike, a sa njima u Carstvu nebeskom sigurno borave i sve one nevine žrtve, zatvarane u logore i mučene širom konjičke opštine, žrtve  koje postradaše samo zato što nose srpsko i pravoslavno ime i koje postaše Novomučenici konjički, kako je to vladika Atanasije nekada davno blagoslovio i rekao“, istakao je otac Milan.

 

On je podsjetio da Konjičani nikada nisu zaboravili svoj zavičaj, svoje svetinje i svoja sveta groblja kojih, kako je rekao, moraju biti dostojni svi preživjeli Konjičani i njihovi potomci, počevši od novosagrađene svetinje – Spomen obilježja u Gacku podignutog prije dvije godine, preko svetinje u Luci kod Nevesinja, pa sve do spomenika u stradalnoj Bradini, te u  crkvi Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog na Musali, gdje su takođe ispisana sva imena konjičkih stradalnika, ali i Spomenika žrtava Drugog svjetskog rata i svih drugih upokojenih Konjičana…

 

 

saransak.com

About admin

Check Also

Позивом на број 1416 дарујете 1 км за лијецење обољелог Његоша Kурибака

Удружење Kоњичана Републике Српске покренуло хуманитарни број за лијечење обољелог Његоша Kурибака…. Хуманитарни број активан …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *