Home / Православље / Данас су Детињци

Данас су Детињци

 

Овај православни празник који се слави трећу недељу пре Божића.

Обичај је да тога дана рано ујутро, или по доласку из цркве са богослужења, родитељи вежу своју децу најчешће за руке или ноге, и обично за столицу на којој седе. За везивање се користе каиш или обичан канап, односно дебљи конац. Неретко се дешава да родитељи вежу децу док су још у кревету.

 

 

Везивање за Детињце, Материце и Оце, има вишеструку симболику.

Прво симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама. Друго, упућује укућане на штедљивост и истрајност у врлинама, јер онај ко поседује поштено зарађену имовину и добра дела, лако ће себе откупити у свим споровима пред земаљским судовима, а посебно на последњем Страшном суду, где ће се само вредновати оно шта је у свом животу човек добро учинио. Добра и штедљива деца прикупе нешто новца штедњом, па за тај дан набаве неку част и дреше се онима који их вежу. Најчешће данима унапред скупљају новац од кусура из продавнице.

Kако би „платили откуп“, деца припремају симболичне ситне поклоне, попут јабука, бомбона, чоколаде, кафе, или пак чарапа. Довољно је показати пажњу.

Симболично се везују чак и деца која су још у колевци, али и одрасла „деца“ која још немају своју породицу. Након што се деца „откупе“ поклонима, родитељи их одвежу, а поклоне по правилу отворе да се сви заједно почасте.

 

 

Децу могу везивати и други чланови породице, комшије, пријатељи…

Иако ово можда делује дивљачки, то везивање има предивну симболику јер те везе симболишу слогу, мир и међусобно поштовање. Такође, овај ритуал везивања служи и томе да се демонима покаже да је све у тој кући на свом месту, односно „везано“ и да ту нема места за нечастивог.

Зато, родитељи, данас вежите ножице својој деци и уживајте са њима у данашњем празнику!

Т.Г./zena.blic.rs/

 

About admin

Check Also

Мир Божији, Христос се роди!

  Српска православна црква и вјерници прослављају Божић, дан рођења Исуса Христа, најрадоснији хришћански празник. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *