Home / Православље / Данас је Велики петак ‒ најтужнији хришћански празник

Данас је Велики петак ‒ најтужнији хришћански празник

 

 

Српска православна црква обележава данас Велики петак. Овај покретни празник сматра се најтужнијим хришћанским празником јер обележава дан када је Исус Христ осуђен и разапет. У православном календару је обележен црвеним словом и на тај дан се пости и извегава весеље, физичка активност и пороци.

Понтије Пилат

Исуса су у ноћи између Великог четвртка и Великог петка мучили и бичевали. Понтије Пилат га је предао Јудејима, рекавши да не може да га осуди и да је невин. Они су му рекли да се Исус у ствари буни против императора, јер себе проглашава царем, а за такав грех Римљани морају да казне починиоца. Пошто је то било уочи највећег јудејског празника обичај је био да се један затвореник пусти на слободу. Пилат је питао народ кога да ослободи Исуса или Вараву, разбојника који је убио неколико римских војника. Народ је рекао Вараву. Онда је Пилат питао шта да уради с Исусом, а народ је викао: „Распни га! Распни га!”

 

 

Голгота

Христу су на главу ставили трнов венац, а на плећа тешки крст и повели га путем који и данас носи име Улица бола. Док је тако ишао, пљували су га и добацивали му погрдне речи. Један добар човек Симон из Киринеје се сажалио и помогао Господу да носи Крст Страдања.

На брду Голгота била су постављена три крста. На њих разапели Христа и још два разбојника. Христов крст је био у средини. Христос је молио свог Оца Небеског да опрости људима, јер не знају шта чине. Када му је око три сата поподне предао свој дух помрачило се сунце, отварали се гробови, затресла се земља, завеса у храму се расцепила одозго до доле, камење се, уз страшан прасак, распадало, стене су пуцале. Капетан који је стражарио код крста, рекао је да је Исус заиста био праведник, а окупљени народ обузео је неизрециви ужас.

 

 

Гробница у стени

Поред Крста је остала Богородица са апостолом Јованом, Маријом Магдаленом и још неким женама. Нема и скамењена од бола, гледала је беживотно тело. Јосиф из Ариматеје је отишао Пилату и измолио да га скине са крста и сахрани. Пошто је сутрадан била субота када се ништа није радило, Пилат је, да тело не би стајало на крсту три дана, то дозволио. Христово тело су обавили платном и однели у нову гробницу коју је Јосиф био припремио за себе. Гроб је био уклесан у стени. Кад су положили Христово тело, на улаз су навалили огроман камен. Римљани су поставили страже унаоколо, плашећи се да хришћани не узму тело.

 

 

/politika.rs/

About admin

Check Also

Данас су Оци – ово су обичаји

    Православни вјерници данас обиљежавају хришћански празник Оци или Очеви, који увијек пада у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *