Home / Aktuelnosti / BiH / Dokument HVO-a potvrda zločina Bošnjaka nad Srbima

Dokument HVO-a potvrda zločina Bošnjaka nad Srbima

Strogo povjerljiv dokument Opštinskog odbora Hrvatskog vijeća odbrane iz Konjica od 21. jula 1992. godine, u kojem Dinko Zebić u ime HVO piše Ratnom predsjedništvu, Teritorijalnoj odbrani i MUP-u Konjica o odnosu bošnjačkih predstavnika civilne, vojne i policijske vlasti prema srpskim civilima, predstavlja potvrdu zločina u Konjicu, pišu Večernje novosti.

U ovom dokumentu Zebić navodi da HVO dijeli isti stav prema „četnicima“, ali da se ne slaže sa zvaničnim stavovima Ratnog predsjedništva o isključivanju telefona svim građanima srpske nacionalnosti.

„Kako je navedena odluka donesena bez prisustva članova hrvatske nacionalnosti, a i ranije su putem sredstava informisanja građanstvu opštine Konjic prezentovani neki stavovi po `sistemu odmazde`, što apsolutno ne odgovara civilizacijskom narodu, niti pravnoj državi BiH, mada se nismo odlučili da se javno ogradimo od takvih stavova, ali vas molimo da ubuduće ne pozivate na odmazdu“, napisao je Zebić.

Zebić je napisao da sistemska odmazda, koja podrazumijeva i paljenje većeg broja srpskih kuća u Konjicu, „slabi stambeni fond, pa nisu u mogućnosti da obezbijede smještaj za veći broj izbjeglica i prognanika“.

„Ubistvom nedužnog stanovništva dovodimo se u situaciju da naši građani pojedine postupke branitelja i nekih institucija porede sa četnicima, što u svakom slučaju vrijeđa i ne odgovara pravednoj borbi protiv agresora“, naveo je Zebić u dokumentu, koji je tek sada ugledao svjetlost dana.

Zebić je dalje pozvao nadležne organe da prema svim vrstama kriminalaca i pljačkaša, ratnih profitera, ubica, preduzmu odgovarajuće mjere, a da se svim lojalnim građanima Konjica, bez obzira na narodnost, omogući ravnopravan život i korišćenje svega onoga što Konjic i njegovi organi mogu pružiti.
Izvor: SRNA/RTRS

About admin

Check Also

Добротом против нељуди

Захваљујући 47-годишњем Анису Косовцу из Коњица, црквена капија православног гробља у овом граду добила је …

One comment

  1. Komentar sa fb/ Nada Cecez-Glogovac

    Nada Cecez-Glogovac : Nama Srbima u gradu su bili iskljuceni telefoni, a u selima je i struja, pored telefona bila iskljucena, tako da se stanovnistvo pljackalo i prepadalo po noci, a po danu se otimala stoka i sve sto se moglo ponijeti ili natovariti, ja sam toga svega svjedok.Krajem septembra 1993 upravo zbog svakodnevne torture,pljacke i zastrasivanja, nekoliko najuporniji koji su mislili ostati na svom ognjistu napustili su nase Donje Selo. Pokojni Nedzo Ninkovic je upravo njima posvetio knjigu pod naslovom „Posljedna Kolona“.Ja to dobro pamtim jer sam nekim staricama pomogla da dodju do Neretve da je pregaze i odu preko Zabrdja na Borke.Joku Kuljanin,koja je bila u toj grupi, kada je pokusala da predje Neretvu,srce je izdalo, pala je u vodu i utopila se.Mnogo se toga pretrpjelo i prezivjelo.Mi zivi smo zavidili mrtvima, toliko je zivot bio dodijao.Dogodilo se ne ponovilo se.Zna HVO mnogo toga o Bosnjacima jer su u pocetku skupa napadali i palili nasa sela, da bi ih pored toga svega Srbi pustili da napuste Konjic preko Boraka kad su izbili sukobi medju njima.Prljav rat da prljaviji nije mogao biti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *