Home / Aktuelnosti / BiH / Potvrda o zločinima u Konjicu

Potvrda o zločinima u Konjicu

„VEČERNjE novosti“ došle su do strogo poverljivog dokumenta Hrvatskog veća odbrane, Opštinskog odbora Konjic od 21. jula 1992. godine, u kom Dinko Zebić u ime HVO piše Ratnom predsedništvu TO i MUP Konjic o odnosu bošnjačkih predstavnika civilne, vojne i policijske vlasti prema srpskim civilima. Mada, kako kaže Zebić, dele isti stav prema „četnicima“, ne slažu se, ističe, sa zvaničnim stavovima Ratnog predsedništva o isključivanju telefona svim građanima srpske nacionalnosti.

– Kako je navedena odluka doneta bez prisustva članova hrvatske nacionalnosti, a i ranije su putem sredstava informisanja građanstvu opštine Konjic prezentovani neki stavovi po „sistemu odmazde“, što apsolutno ne odgovara civilizacijskom narodu niti pravnoj državi BiH, mada se nismo odlučili da se javno ogradimo od takvih stavova, ali vas molimo da ubuduće ne pozivate na odmazdu – napisao je Zebić.

Sistemska odmazda, kako je dalje, napisao, koja podrazumeva i paljenje većeg broja srpskih kuća u Konjicu, „slabi stambeni fond, pa nisu u mogućnosti da obezbede smeštaj za veći broj izbeglica i prognanika“.

– Ubistvom nedužnog stanovništva dovodimo se u situaciju da naši građani pojedine postupke branitelja i nekih institucija porede sa četnicima, što u svakom slučaju vređa i ne odgovara pravednoj borbi protiv agresora – naveo je Zebić u dokumentu, koji je tek sada ugledao svetlost dana. – Stoga pozivamo nadležne organe da prema svim vrstama kriminalaca i pljačkaša, ratnih profitera, ubica, preduzmu odgovarajuće mere, a da se svim lojalnim građanima Konjica, bez obzira na narodnost, omogući ravnopravan život i korišćenje svega onoga što Konjic i njegovi organi mogu pružiti.

DISTANCIRANjE

BOLjE upućeni u konjičke ratne (ne)prilike i zločine skloni su da ocene da je HVO uputio ovo pismo, kako bi se, videvši kakvo je ludilo zavladalo u gradu, operu koliko se oprati mogu, jer su i hrvatski predstavnici nekoliko meseci, bar formalno, davali legitimitet onome što je preduzimano protiv srpskih civila.

BEZ OSUDE

NIKO do sada, javno, od visokih funkcionera, bošnjačkih i hrvatskih, Konjica iz tog vremena, pa i oni koji su to postali u tom gradu, ali u FBiH i BiH, posle rata, nije javno osudio zločine nad srpskim civilima, pa nije ni čudo što pravda za žrtve ide brzinom puža.

 

novosti.rs

About admin

Check Also

Добротом против нељуди

Захваљујући 47-годишњем Анису Косовцу из Коњица, црквена капија православног гробља у овом граду добила је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *