Home / Интервју / Intervju ASinfo: Tragovi Velibora Šipovca

Intervju ASinfo: Tragovi Velibora Šipovca

 

ASinfo: Na početku recite nam nešto o sebi.
Rođen sam 1976. godine u Konjicu. Porijeklom sam nevesinjac, a živim i radim u Trebinju. Dakle, moje odredište je Hercegovina. Obrazovan sam kao diplomirani inženjer i magistar ekonomije, a zaposlen sam u Elektroprivredi Republike Srpske. U slobodno vrijeme se bavim pisanim stvaralačkim radom, jer me to čini srećnim.

ASinfo: Učestvovali ste na našem ovogodišnjem konkursu i vaša pjesma je uvrštena u zbornik Pjesama i kratih priča, od kada se bavite pisanjem poezije?
Čast mi je bila učestvovati na konkursu u Vašoj organizaciji, mada rijetko učestvujem na konkursima uopšte. Kada to učinim, izaberem njih par tokom godine. Jednostavno, razlog za to je što sve ovo radim u dio slobodnog vremena, ne opterećujući se priznanjima ni pokušajima za istim. Najvažnije mi je lično zadovoljstvo i sreća proistekla napisanom pjesmom ili proznim radom, a sve to ostavljajući da živi u budućnosti.

 

Još kao dječak od deset godina života sam pisao priče i pjesme, a neki radovi su bili tada nagrađeni. Sjećam se da je to bila pjesma „Proljetnice“, koja je bila objavljena i nagrađena u sarajevskom dječijem časopisu „Male novine“. Nastavio sam da pišem, u raznim životnim okolnostima, sve do vremena kada su, kako to često puta kažem, posložile se kockice životnog mozaika, te ozvaničio rad kroz objavu prve knjige. To je bilo prije osam godina.

ASinfo: Šta je to što vas kao umjetnika inspiriše i o čemu pišete?
Rođen sam u svešteničkoj porodici. To je dosta uticalo da nastavim tu na moj način misiju propovijedanja vjere i Boga. Većina knjiga je tog sadržaja. Mistično i natprirodno je ono što me privlači i što težim da kroz okrilje vjere spoznam i pretočim riječima na papir. Takođe, moja stalna inspiracija je Hercegovina, jer želim da je u najljepšem svjetlu svojim jezikom opišem. Želim da oni koji Hercegovinu ne poznaju dovoljno, upoznaju kao neobičnu zemlju sunca, kamena, neba i ljubavi!

ASinfo: Koliko ste radova do sada objavili, vidimo da je u našoj štampariji u pripremi knjiga pod nazivom Tragovi, možete li nam reći nešto više o tom izdanju?
Kao autor ili priređivač objavio sam 12 naslova, od kojih su dva izašla u dva izdanja. Tu su monografije, zbirke pjesama i dva romana. Recenzije su pisali istaknuti pjesnici, istoričari, književnici, zavisno od tematike radova. Iako sebe smatram prvenstveno proznim piscem, počastvovan sam bio što je Matija Bećković dao pozitivan sud o poeziji, te napisao i recenziju.
ASinfo: Naslov vaše knjige koju štampamo glasi ’’Tragovi’’
U zbirci priča „Tragovi“ iskazana je, u najkraćem, ljubav, vjera i Bog. Sadržaj knjige su tragovi, iz prošlosti, sadašnjosti i oni za budućnost. Nekoliko priča je istrgnuto iz mene, kao trag dosadašnjeg mog života. Ostale priče su plod imaginacije, ali koja je dio nas i našeg identiteta. Imaginacija ne znači da je nešto izmišljeno i nemoguće za dešavanje. Likovi moguće da jesu, jer je to i neophodno. Ali radnje ostalih priča koje su vezane za Hercegovinu, Božja davanja i promisli, su nešto sa čim živimo. Naglasio bih da su priče nastale u književnim stilu, čak i u doživljenim segmentima, sa opisima koji su upotpunjeni onim kojima se može dati čitaocu poruka ili pouka. Izdavači knjige su Književna zajednica „Jovan Dučić“ Trebinje i „Svet knjige“ Beograd. Knjigu je recenzirao akademik prof. dr Ljubomir Zuković, a korice je dizajnirala poznata slikarka, iz Novog Sada, Biljana Ristić. I naravno, u tom nizu slijedi i štamparija ASoglas.

ASinfo: Vaše mišljenje o položaju umjetnika ali i uopšte mislećih ljudi u društvu u današnjim okolnostima…da li se trud ipak isplati…
Nisam oduševljen sa položajem umjetnika i umjetnosti uopšte. Na žalost, o tome kao i o mnogim segmentima kulture odlučuju i istu kreiraju oni koji su najmanje kompetentni. Valjda se nekad shvati da osnovu kulture čine i oni koji je stvaraju, kroz književna djela, umjetnost i drugo. Osjećaj za kulturu oslikan je i kroz posjećenost književnih večeri. Nadam se da će se nekad taj položaj popraviti. U svakom slučaju, sve što je zapisano ostaje da živi, pa će nekad neko to pročitati. To je ono što mi daje snagu da stvaram.

asoglasizdavastvo.com

 

About admin

Check Also

Промовисана књига „Шавови“ аутора Велибора Шиповца

  Књига „Шавови“ аутора Велибора Шиповца вечерас је промовисана у Културном центру Бански двор у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *