Home / Актуелности / БиХ / Udruženje Konjičana u humanoj misiji

Udruženje Konjičana u humanoj misiji

U organizaciji Udruženja Konjičana u RS u Hotelu „Belvi“   održano humanitarno veče, a kompletan prihod prikupljen od novčanih sredstava, darova gostiju biće uplaćen za rekonstrukciju crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, kao i za liječenje oboljelih.

Konjički paroh, jerej Milan Bužanin je izrazio nadu da će uskoro biti okončana obnova Sabornog Hrama Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, odnosno da će biti završena izrada memorijalne zidne kompozicije, na kojoj se oslikava 15 ikona svetitelja, koje slave 220 srpskih porodica sa područja konjičke opštine.

„Mnogi ljudi nam pomažu da obnavljamo crkve i kapele, trajna svjedočanstva našeg postojanja na ovim postorima, a mi moramo sve učiniti da se ova sveta mjesta što kvalitetnije obnove da djeci i naraštajima koji dolaze pokazujemo gdje je njihova djedovina“, rekao je Bužanin.

Predsjednik Udruženja Konjičana u RS Zoran Pologoš je rekao da se Konjičani u Trebinju i cijeloj RS osjećaju kao svoji na svome, „Mi u Udruženju za nepune tri godine opravdali smo svrhu svog postojanja, izgrađeno je spomen obilježje nastradalim na groblju u Gacku, rade se monografije o stradanju Srba u Konjicu, a pomažemo bolesne i članove porodica poginulih boraca.

„Za uspješan rad veliku zahvalnost dugujemo gradu Trebinju i Gacku, Hidroelektranama na Trebišnjici, kao i brojnim donatorima, prije svega Dušanu Ćećezu i Zoranu Avramoviću iz Australije, te Siniši Avramoviću iz Njemačke.

„Udruženje Konjičana od grada Trebinja imaće apsolutnu podršku u radu, oni zajedno sa svojim komšijama Trebinje grade kao svoj dom za dobrobit naših generacija koje dolaze. Ovakva komunikacija kao večeras, dogovor i zajednički rad su najvažniji, ne smijemo se udaljiti jedni od drugih i zaboraviti svoje običaje“, poručio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

U kulturno umjetničkom programu učestvovali su etno grupa „Bosiljak“ iz Brčkog, Gradsko kulturno umjetničko društvo „Alat Svislajon“, te pjesnici i guslari iz Trebinja i Konjica.

R.M./radiotrebinje.com

 

PROČITAJTE JOŠ: FOTO : HUMANITARNO VEČE UDRUŽENJE KONJIČANA REPUBLIKE SRPSKE TREBINJE

About admin

Check Also

У Гацку обиљежен Дан страдања Срба из Коњица

Поменом у Гацку обиљежен Дан страдања Срба из Коњица Припадници вјерног српског народа из Kоњица, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *