Home / Aktuelnosti / BiH / MUKE SRBA U BRADINI, ALI I U DRUGIM DELOVIMA FBiH: Ćito i Ćelo seku srpske šume i voćke

MUKE SRBA U BRADINI, ALI I U DRUGIM DELOVIMA FBiH: Ćito i Ćelo seku srpske šume i voćke

ŠUMA koja je u vlasništvu Srba iz sela Bradina kod Konjica u Federaciji BiH već duže vreme je na meti komšija Bošnjaka koji je nemilice seku i prodaju. Pored šume, sada su počeli da zalaze i u voćnjake, pa ljudi ostaju bez stabala trešnje, oraha, jabuke…

Kako „Novosti“ saznaju, policija Hercegovačko-neretvanskog kantona je zbog seče srpske šume, ali i voćaka na području Bradine, u nekoliko navrata uhapsila Jasmina Alibegovića zvanog Haskov Ćito, Edima Sultanića zvanog Ćelo i Ifeta Kazića zvanog Ćuka iz sela u blizini Bradine. Ubrzo posle hapšenja, oni su pušteni i odmah po izlasku na slobodu pomenuta trojka je nastavila da motornim testerama i traktorima razvlači srpsku imovinu. Kako za „Novosti“ pričaju Srbi iz Bradine, policija, pogotovo saobraćajna, radi zajedno sa Bošnjacima i uzima deo novca od prodaje srpskih šuma. Zato ne čudi što policajci okreću glavu u stranu dok pored njih prolaze balvani iz srpskih šuma.

Prema saznanjima „Novosti“, iza svega stoji izvesni gazda Hasko, za kojeg rade uhapšeni.

 

– Svaki dan traktori i kamioni sa stablima iz srpskih šuma, a sada i voćnjaka, samo odlaze. Nedavno su posečene trešnje i orasi sa parcele pokojnog Sretka Kuljanina. A, reč je o čoveku čiju su glavu bošnjački vojnici u ratu odsekli i odneli u Konjic – pričaju ojađeni meštani. Srbi kažu da, očigledno, niko ne želi da spreči ovu seču i ukoliko se pohara nastavi ovim tempom, na prostoru Bradine ostaće samo panjevi.

Krađa šume čiji su vlasnici Srbi sa područja Federacije BiH već godinama donosi ogroman novac Bošnjacima i Hrvatima, zavisno u kom kantonu se imovina nalazi. Mile Marčeta, srpski delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kaže za „Novosti“ da će problem iz Bradine izneti i pred Parlament Federacije BiH u februaru i da će tražiti reakciju policije i nadležnih.

ZLOČIN U BRADINISRPSKO selo Bradina imalo je pre rata 750 meštana. Ipak, u maju 1992. godine više od 3.000 pripadnika tadašnjih snaga muslimanske teritorijalne odbrane iz Konjica, paravojnih „zelenih beretki“, HVO i Hrvatskih oružanih snaga, napali su ovo selo koje je za tri dana spaljeno do temelja, a u napadu su ubijena 44 srpska civila. Preživeli muškarci odvedeni su u zloglasni logor Čelebići, gde su mučeni, ponižavani, svirepo ubijani. Poslednji preživeli Srbi razmenjeni su 6. oktobra 1994. godine.

– Nažalost, šume u vlasništvu Srba su godinama meta i „zlatna koka“ mnogima u Federaciji BiH. Sa ovim problemom se susreću i srpske opštine u Kantonu 10, odnosno opštine Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac – ističe Marčeta.

 

On kaže da je Ustavni suda FBiH pre nekoliko godina doneo odluku da opštine upravljaju prirodnim bogatstvima na svom području, ali se to ne primenjuje u srpskim opštinama u Federaciji BiH

– U Drvaru, Glamoču, Grahovu i Petrovcu najviše je srpskih povratnika. Šuma koja je u vlasništvu ovih opština, seče se svaki dan. Institucije u Federaciji BiH ćute i dopuštaju da se stabla prodaju, a Srbi od toga nemaju nikakvu korist. Ovde se za sve pitaju Hrvati, koji i upravljaju sečom i prodajom šuma – ističe Marčeta.

ZAKONI NA PAPIRU

MARČETA kaže da je posečeno na stotine hektara šuma koje su u vlasništvu Srba na području Federacije BiH. O kolikom licemerstvu Hrvata u Kantonu 10 je reč svedoči i činjenica da HDZ koči primenu odluke Ustavnog suda da opštine raspolažu prirodnim bogatstvima, ali i usvajanje zakona o prirodnim resursima u FBiH.

– Sada u Kantonu 10 imamo 60 zakona koji nisu u primeni, jer HDZ ne želi da pruži podršku za njih – kaže Marčeta.

novosti.rs

About admin

Check Also

СЈЕЋАЊЕ НА ЗЛОЧИН …

Петорица припадника интервентног вода Специјалне полиције или боље рећи ескадрона смрти, при Станици јавне безбједности …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *