Home / Актуелности / Дијаспора / Veza matice i Srba u dijaspori i regionu mora da bude neraskidiva

Veza matice i Srba u dijaspori i regionu mora da bude neraskidiva

Potpredsjednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević istakao je da je država Srbija matica svih Srba u dijaspori i regionu, da brine o njima ma gdje da žive, te da veza sa njima mora biti jaka, stalna i neraskidiva.

„Očuvanje srpskog identiteta je zajednički zadatak, a preduslov je naše jedinstvo“, rekao je Milićević na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, kojoj su prisustvovali predstavnici Republike Srpske i drugih Srba iz regiona.

Milićević je pozvao sve Srbe u regionu da budu jedinstveni, bez obzira na različita politička mišljenja, te istakao da briga o skoro dva miliona Srba izvan Srbije nije sam ustavna i zakonska, nego, prije svega, i moralna obaveza i da od toga Beograd neće odustati.

Predsjednik Odbora Ivan Kostić rekao je da srpsko pitanje u regionu treba da postane državno pitanje svih budućih vlada Srbije, te istakao da Srbi svuda u svijetu treba da govore o svojim stradanjima i da organizuju izložbe, kao što je o Јasenovcu, i u Sarajevu i Podgorici i svuda gdje žive, isto kao što Bošnjaci promovišu svoja stradanja.

On je ocijenio da u svim glavnim gradovima država regiona, gdje žive Srbi, treba osnovati srpski kulturni centar, kao što postoji „Srpska kuća“ u Podgorici.

Kostić smatra da treba revitalizovati i Savjet za odnose sa Srbima u regionu, na čelu kojeg je predsjednik Srbije, te usvojiti u parlamentu deklaraciju o zaštiti prava Srba u regionu.

Zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta upozorio je da je položaj oko dva miliona Srba u regionu težak, a da je najteži u Hrvatskoj, Federaciji BiH /FBiH/, Crnoj Gori i Albaniji, gdje se vrši sistemska diskirminacija.

On je dodao da je u BiH i Hrvatskoj problem sa dvostrukim standardima u suđenjima za ratne zločine i da se stalno održava teza da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati, Bošnjaci i Albanci žrtve.

Linta je podsjetio da je Srba u FBiH prije rata bilo više od 500.000, a sada ih je oko 56.000 i da su tamo građani ne drugog, već trećeg reda.

On je istakao da Republika Srpska treba da koristi Sporazum o specijalnim paralelnim vezama sa Srbijom i da treba da joj se vrate otete nadležnosti iz Dejtonskog sporazuma.

Predstavnici Srba iz Crne Gore Јelica Stojanović i Andrija Mandić ukazali su na veliku diskiminaciju prema Srbima, srpskom jeziku i ćirilici, koja je gotovo nestala u Crnoj Gori, kao i na pokušaje da se srpski zamijeni „crnogorskim jezikom“.

Mandić je predložio da Odbor za bezbjednost Skupštine Srbije sasluša ljude iz bezbjednosnih struktura Srbije u vezi sa tvrdnjama Podgorice da su od Srbije dobili glavne dokaze o navodnom pokušaju državnog udara u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, ne treba dozvoliti da Milo Đukanović koristi srpske strukture za svoje antisrpske projekte.

Predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stojiljković ocijenio je da je u Makedoniji sa „tiranskom platformom“ napravljen politički atentat na srpsko-makedonske odnosem, te dodao da on uopšte nije zabrinut zbog kampanje protiv njega i navodnih prisluškivanja.

„Sve te gluposti sa prisluškivanjem imaju za cilj da zastraše Srbe u Makedoniji“, rekao je Stojiljković, koji je dodao da i „vazduh koji se diše u Makedoniji, kontroliše SAD“ još od 90-ih godina.

Predstavnik Srba iz Hrvatske Mile Horvat, je u ime Milorada Pupovca, rekao da nakon izmjena Zakona o prebivalištu, Srba u Hrvatskoj ima oko 120.000, a ne 187.000, te da postoji opasnost da na sljedećem popisu u toj zemlji njihov broj bude ispod potrebnog procenta, zbog čega će izgubiti brojna prava iz ustavnog zakona.

On je rekao da u fiokama u hrvatskom pravosuđu čeka još 500 aktivnih optužnica protiv Srba i da je pitanje vremena kada će se aktivirati, te ocijenio da Srbi u Hrvatskoj nemaju uopšte medijski prostor, s obzirom na to da godišnje imaju ukupno dva časa i 15 minuta programa.

Izvor: SRNA

About admin

Check Also

Љекари Бошковић и Радовановић: „Плакали смо и повлачили се са Kоњичанима“

    Нишки љекари Драгослав Бошковић и Миладин Радовановић, који су са љекаром из Бугарске …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *