Pamtimo, ne zaboravljamo

Pamtimo, ne zaboravljamo

Danas, na dvadesettrogodišnjicu smrti, Aleksandra Masleše, najmlađeg borca Trebinjske brigade VRS, predstavnici Udruženja Konjičana Republike Srpske su položili cvijeće, poklonili se junaku otadžbinskog rata i prisustovali služenju parastosa najmlađem borcu Trebinjske brigade VRS.

Aleksandar Masleša, Boris Kujundžić, Aleksandar Obradović, Spomenko Gostić i drugi maloljetni borci VRS i jesu najveći junaci odbrambeno otadžbinskog rata RS, koji ostaviše knjige i djetinjstvo i odrastoše za tren, stadoše u odbranu naroda svog i položiše premlade živote svoje za stvaranje Republike Srpske.

Ovom prilikom želimo da iskažemo veliku zahvalnost pripadnicima Trebinjske brigade, Bobanskoj četi, “Ćelavcima“, kao i Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, Nevesinjskoj brigadi, Gatačkoj brigadi, Bilećkim dobrovoljcima, drugim jedinicima i dobrovoljcima na bratskoj pomoći u odbrani vjekovne srpske teritorije na području Srpske opštine Konjic (Bijela, Borci, Boračko jezero, Kula, Čičevo, Glavatičevo), koja je, iako vojnički odbranjena, za zelenim stolom, kao što  to u srpskoj istoriji često biva, dodijeljena Federaciji BiH.

Udruženje Konjičana Republike Srpske je podiglo spomenik srpskim žrtvama opštine Konjic i na njemu su uklesana 383 imena stradalih, od kojih i 12 poginulih boraca iz drugih ratnih jedinica, među kojima je i 5 poginulih pripadnika Trebinjske brigade, i to Vojvoda Nedeljko Vidaković, Ljubiša Popović, Aleksandar Masleša, Dr Grahovac Branislav i Anđelić Nenad, čija su imena uklesana i u našim pamćenjima.

Tog kobnog 27. septembra 1994.godine, neprijateljska granata kao da je birala, i za čas odnijela živote Vojvode Vidakovića, majora Slijepčević Dragana i majora Ljubiše Popovića.
Pokojni Aleksandar je zbrinut u Vojnoj bolnici na Boračkom jezeru, pružena mu je prva pomoć od doktora Dragiše Ljubenovića iz Niša i legendarnog doktora Mihal Nikolova – Bugija, odakle je upućen na dalje liječenje u nadi da će mladi život biti sačuvan.

Nažalost, njegov život nije sačuvan, ali djelo Aleksandra Masleše treba svakodnevno prenositi mladim naraštajima, učenicima održavati časove istorije pokraj spomenika poginulih boraca, ulice i trgove preimenovati u imena junaka koji će na taj način postati sačuvani i besmrtni.

Hvala Vam Aleksandre, Nedeljko, Ljubiša, Branislave, Nenade………
Hvala Vam za Trebinje
Hvala Vam za Hercegovinu
Hvala Vam za Republiku Srpsku
Pamtimo… ne zaboravljamo……

Udruženje Konjičana Republike Srpske

 

trebinjedanas.com

About admin

Check Also

Удружење Kоњичана Републике Српске и ове године организује традиционално друзење Kоњичана

  Позивамо Вас да својим присуством увеличате Осмо Хуманитарно вече Kоњичана које ће се одржати …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *