Home / Pravoslavlje / Počeo Vaskršnji post

Počeo Vaskršnji post

Pravoslavni vjernici danas, u čast praznika Vaskrsenja Hristovog, započinju Vaskršnji ili Veliki post. Post traje 42 dana, a počinje na Čisti ponedjeljak i traje do Lazareve subote. Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vrijeme trajanja posnog perioda 48 dana- najduži je u toku godine, i završava se praznikom Vaskrsenja Hristovog.

Prva nedjelja posta zove se Čista. Druga nedjelja je Pačista. Treća nedelja je Krstopoklona, jer se vjernicima koji su stupili u podvig posta, iznosi Časni krst na jutrenju na poklonjenje i cjelivanje. Četvrta nedjelja je Sredoposna, jer je to vrijeme sredine posta.

Peta nedjelja posta se naziva Gluvna. U toku te nedjelje se ne pjeva, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju.

Šesta nedjelja je Cvjetna. Tako je nazvana po cvijeću i zelenim grančicama koje su djeca i građani bacali pred Hrista pri njegovom ulasku u Јerusalim.

 

Sedma, posljednja sedmica pred praznik Vaskrsenja je Strasna ili Velika nedjelja. Najznačajniji dan u toj nedjelji je Veliki petak, jedini dan u godini kad u pravoslavnim hramovima nema jutrenja niti bogosluženja, već se samo popodne drži opijelo raspetom Hristu. Tom prilikom, jedini put u godini, iznosi se plaštanica u koju je starac Јosif iz Arimateje umotao Hristovo tijelo poslije skidanja sa krsta.

Post ima dvije strane- tjelesnu i duhovnu. Tjelesni post je uzdržavanje od mrsnih jela i alkoholnih pića. Duhovni post podrazumijeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i djela. Tjelesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspješnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz tjelesne želje. Pošto tijelo zajedno sa dušom učestvuje u grijehu, treba zajedno sa njom da učestvuje i u naporima ka ponovnom zadobijanju vrlina.

 

Stvarni duhovni post podrazumijeva uzdržavanje od svake pohotljivosti. Sveti oci oduvijek su isticali duhovnu stranu posta, i pisali da sam tjelesni post Bog ne prihvata. Čak su ga nazivali „demonskim postom“, jer i demoni ne jedu, a ne teže duhovnom usavršavanju. Time je onaj koji samo tjelesno posti, a ne pristupa duhovnom podvigu, identičan demonima. Duhovna strana posta uvijek uključuje pojačane molitve i borbu za opšte unapređenje svih hrišćanskih vrlina.

rtrs

About admin

Check Also

Običaji na Veliki petak

Danas je Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista. Ovo je najtužniji dan za sve hrišćanske vernike, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *