Home / Православље / Домаћинима који данас обиљежавају Крсну Славу Светог Николу , портал Срби из Kоњица упућује искрене честитке !

Домаћинима који данас обиљежавају Крсну Славу Светог Николу , портал Срби из Kоњица упућује искрене честитке !

 

 

Никољдан је ДАН ВЕЛИKИХ ЧУДА: Оствариће се ако славу обележите уз ОВЕ ОБИЧАЈЕ
Православна црква и верници данас славе Светог Николу, једног од најпоштованијих хришћанских светитеља и заштитника највећег броја домова у Србији.

Свети Никола, Никола Мирликијски, познат и као Свети Никола Чудотворац био је епископ Мире Ликијске у Малој Азији, у данашњој Туској. Живео је у 4. веку и био је познат по томе што је тајно давао људима новац, не очекујући ништа заузврат. Данас се поштује као светитељ и чудотворац у читавом хришчанском свету.

 

 
Никољдан је по броју оних који је славе, без премца међу Србима, а такође је храмовна и манастирска слава.

Светом Николи је посвећено више од 600 цркава под јурисдикцијом Српске православне цркве. Kако 19. децембар пада тачно на половину великог божићног поста, верници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

Свети Никола је заштитник морепловаца, трговаца, стрелаца, деце, и студената по целом хришћанском свету – како на Истоку, тако и на Западу. Никољдан је код Срба слава са највећим бројем свечара.

Хришћани верују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају крај његових моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лече болесници. Овај светитељ је спашавао насукане и изгубљене бродове, па се сматра заштитником морепловаца. Због тога га морнари често позивају при опасним ситуацијама или бродоломима.
Данас, према традицији, никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове. Ипак, у неким крајевима Србије се задржао обичај да се на Никољдан прави посебан, шарени колач који се украшава птицама од теста. Њега свештеник обавезно освештава и прелива вином, па се увече он дели деци која треба да га поједу седећи на дрвету како би у наредној години била здрава и весела.

 

 
У неким крајевима одржао се и обичај даривања деце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник. Зато, ако су вам малишани били добри, обрадујте их неком ситницом – њих ћете обрадовати, вама ће бити лепо, а и народ каже – ваља се.

Т.Г. /zena.blic.rs/

About admin

Check Also

Мир Божији, Христос се роди!

  Српска православна црква и вјерници прослављају Божић, дан рођења Исуса Христа, најрадоснији хришћански празник. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *